22 July 2011

Manjakan Diri

Assalammualaikum...

Maksue sangat2 suka pergi facial & SPA. Maksue tahu orang lain pun sukakan... siapa yang tak suka bila diri dimanjakan setelah badan penat bekerja. Cumanya nak pergi selalu tu tak boleh le kan disebabkan kewangan tidak mengizinkan. Tapi semenjak dua menjak ni banyak pulak online offer untuk SPA / facial ni. Maksue apa lagi bila ada yang murah rembat jelah. Jadinya setiap bulan pasti akan berkunjung ke pusat2 kecantikan yang ada buat promosi tu.

Beberapa bulan lepas Maksue ada beli dua SPA voucher melalui MilkADeal. Satu Maksue dah gunakan bulan Mei hari tu. Ni ada satu lagi tak digunakan. Memandangkan badan Maksue ni dah penuh dengan angin ditambah pulak stress dengan kerja-kerja kat opis tu. Sebelum  balik kampung hari tu Maksue pun buat le appointment kat S SPA tu.

Jadinya beberapa hari lepas Maksue pun berkunjung ke SPA tersebut dengan harapan dapatlah memanja2kan diri. SPA ni terletak di Mount Kiara. Appointment Maksue sepatutnya pukul 5.30 petang tapi Maksue tersampai awal pulak lebih kurang pukul 4.45 pm.


SPA tu terletak kat tingkat 3. Nak naik lif dah nampak dah signboard ni kat depan lif. Tepi2 lif tu pun ada deco skit depa letak  batu2 halus.... Wah macam bestkan. Sebab tengok dekat website S SPA ni boleh tahan jugak decoration dia.




Ok sambung cerita, bila melangkah masuk je SPA tu Maksue tengok lengang semacam le pulak. Yang ada hanya 2 orang pekerja je. Mungkin sebab Maksue sampai awal kot. Dan ni le rupanya kaunter kat SPA tu. Takde orangkan....  

Memandangkan takde customer lain masa tu, dalam hati dah berbunga2 dah ni. Mesti dapat layanan best ni. Tapi masuk2 je SPA tu dia terus minta voucher Maksue dan lepas tu dia terus bwk masuk bilik. Tak sempat2 nak melepaskan lelah berjalan dah terus suruh masuk bilik. Terpinga2 kejap Maksue dibuatnya. Ehh...  baru perasan takde welcome drink ke mcm kat SPA lain yg Maksue biasa pergi? Takde cuci2  kaki dulu ke sebelum masuk bilik rawatan? Lepas tu berjalan ke bilik tu pun berkaki ayam je? Selipar tidur tu takde ke? Hati dah rasa tak berapa nak sedap dah ni... Bukannya Maksue nak demand ke apa ye... tapi dah memang standard SPA yang biasa Maksue pergi mcm tu... takpe lagi cuba pujuk hati sendiri ni, mungkin mereka terkejut kot sbb Maksue sampai awal hehehe...

Ok sambung balik, dah masuk kat bilik tu lagi rasa terkejut skit. Keadaan bilik sebenar tak sama dengan ilustrasi yang ada kat MilkADeal tu... kecewa lagi. Sebabnya tahap kebersihan bilik tu agak kurang memuaskan. Cuba lagi pujuk hati dengan harapan service yang dorang bagi nanti tiptop le kan. Dah masuk bilik tu beautician yang akan melayan Maksue tu bagi tuala minta Maksue buka semua pakaian. Erkk... 

Maksue tanya balik "Buka semua ke dik? termasuk seluar dalam?" Hohohoho beautician tu jawab " Ye kak, termasuk seluar dalam. Akak pakai tuala tu je" Terkejut lagi ni.... sbb biasa kalau suruh buka semua dorang akan bagi seluar dalam yang pakai buang tu. Ishh kalau tahu tadi Maksue bawak seluar dalam spare. Sabo jelah!

Ok 1st treatment yang Maksue dapat adalah body scrub. Beautician tu sental badan Maksue guna garam. Wangi jugak le garam tu. Tapi sedihnya dia gosok2 gitu je... Takde adegan sental menyental ok! Tak sampai 10 minit dah siap! Lepas tu dia bawak Maksue ke bilik sauna. Sauna ambil masa 20 minit dia kata. Tapi macam biasa Maksue kalau bersauna paling lama pun 10 minit macam tu.


Habis sauna dia suruh Maksue mandi. Kat atas tu gambar tempat mandi tu ye! ada shampoo dan shower cream disediakan. Tapinya... yg buat Maksue lagi kecewa tu tempat mandi tu air bertakung kat situ. Tersumbat agaknya.... geli geleman dah ni tengok air bertakung tu siap ada rambut2 bagai. Sudahnya Maksue lap2 je badan... Siap lap2 Maksue panggil beautician tu untuk next treatment. Massage time! Nasib baik  le dia massage best! Ambik koo.... sendawa tak sudah Maksue dibuatnya. Habis keluar angin2 yang bertapa kat badan Maksue  ni. Massage lebih kurang 45 minit dia buat. Ishhh pesal kejap je ni!!!


Habis massasge dia suruh Maksue mandi lagi sekali. Lepas mandi dia suruh pakai baju siap2 dan kemudiannya tu buat facial. Mandi??? lagi sekali....nak kena masuk kat tempat air yang bertakung tu. Entah2 orang sebelum ni siap kencing lagi kat situ. Nampak tak air bertakung kat gambar atas tu?? siap ada buih2 lagi tu. Maksue malas nak komplen le kan... konon baik le tu. Dengan terjengkit2 tu Maksue mandi gak le ala kadar. Lepas mandi siap2 pakai baju... ready untuk facial lak. Maksue tengok jam baru pukul 6.10 pm. Ishh awal lagi ni.

Ok cerita bab facial lak. Maksue rasa pelik gak ni. Sebabnya dalam bilik tu takde pun nampak peralatan untuk buat facial. Alih2 beautician tu datang dengan besen. Mak aih!  Dia suruh Maksue baring, lepas tu dia cuci muka Maksue... lepas tu dia scrub! Lebih kurang 10 minit le aktiviti tu. Lepas bersihkan scrub kat muka dia kata pakai mask ye kak! Ehh... takde steam2 dulu ke muka Maksue yang manis ni??? Ni bukan buat facial ni... ni mcm rutin Maksue kat rumah je.... cuci muka... scrub... lepas tu pakai mask.! Sudahnya facial Maksue selesai tak sampai setengah jam. Jadinya jangkamasa treatment Maksue tu tak sampai pun 2 jam. Sepatutnya kalau ikut voucher tu 2.5 hours. Aduhai.... kecewa sungguh!

Jadinya, apa yang Maksue boleh katakan service yang Maksue dapat memang sangat2 mengecewakan. Ditambah lagi dengan kebersihan bilik rawatan yang sangat2 tidak memuaskan. Maksue tahulah rawatan yang Maksue beli tu based on yang promotion. Tapi takkan kualiti service pun kena cut jugakkan! Lahai... kalau orang bagi voucher free pun Maksue tak nak pergi dah SPA tu. Daripada 5 bintang Maksue bagi 2 bintang jelah. Tu pun sebab massage dia sangat best! Orang lain mungkin dapat pengalaman manis di SPA ni tapi Maksue tidak. So kesian :(

2 comments:

Intan Noorafini said...

Maksue, selalunya voucher offer mcm ni mesti tak berbaloi. You should complain about the shower room. Not hygenic at all.

MakSue said...

Intan,

kali ni nasib tak berapa nak menyebelahi Maksue, pernah jugak guna voucher yg online offer tapi service tiptop. Yang ni memang sangat mengecewakan. Hari tu sepatutnya Maksue terus complain kan pasal shower room tu tapi masa tu mulut ni berat pulak nak membebel hehhe

 

Copyright Maksuee 2008 ~ 2014 | Designed by Rinda's Template | Inspired by Ipiet Template